Wist je dat margarine moleculair gezien heel veel lijkt op plastic en veel transvet bevat? Daarom raad ik het je ten zeerste af margarine te gebruiken. Kies liever voor roomboter, dat kan je lichaam verteren en opnemen en heeft veel gezonde eigenschappen. Margarine is bedacht en ontwikkeld, omdat het langer houdbaar is. Margarine, waarvan de basis zwaar bewerkte plantaardige vetten zijn, mag eigenlijk geen boter heten. Echte boter is namelijk van dierlijk, onbewerkt vet gemaakt.

De industrie wil ons laten geloven dat deze plantaardige vetten waaruit margarine is geproduceerd gezond zijn, maar helaas is dat niet zo. De vetten worden namelijk eerst geraffineerd en bewerkt, wat er ongeveer zo uitziet:

1. De olie wordt uit de zaden geperst. Hoe meer je eruit perst, hoe slechter de olie van kwaliteit wordt. Maar de industrie wil elke druppel olie hebben, die ze verkrijgen door gebruik te maken van oplosmiddelen zoals hexaan, heptaan of benzine. Dit wordt er later uitgestoomd, maar helaas zijn er wel residuen in het eindproduct te vinden.

2. De olie wordt hierna ontgomd. Dat betekent dat er restanten van eiwitten, vitamines, mineralen en fosfolipiden verdwijnen. Met andere woorden: de olie wordt ontdaan van de voedingsstoffen.

3. Nu is het tijd om de olie te bleken door middel van filters. Chlorofyl en betacaroteen, wat zeer gezonde nutriënten zijn, worden verwijderd. De olie is nu echt zo dood als een pier. Dit alles gebeurt bij een temperatuur van 110°C. Niet bepaald gezond aangezien onverzadigde vetten niet bestand zijn tegen licht, hitte en zuurstof en daardoor oxideren. Ze worden transvetten.

4. Nu moet de olie dringend gedeodoriseerd worden, want het stinkt inmiddels een uur in de wind. Deodoriseren gebeurt op een temperatuur van rond de 250°C voor een periode van ruim een half uur, wat extreem slecht is voor het gezondheidsaspect van de olie.

5. Daarna moet de olie houdbaar gemaakt worden. Dit wordt gedaan met onnatuurlijke verbindingen, die geconverteerd worden met stoffen als gebutyleerd hydroxytolueen (BHT) en gebutyleerd hydroxyanisol (BHA). Hierdoor wordt de olie houdbaar, maar ook ontzettend giftig.

Margarine bewerkingsproces

Het bewerkingsproces van product tot margarine

Het eindresultaat van de olie wordt meestal in supermarkten verkocht onder de noemer ‘geschikt om in te bakken’. Terwijl plantaardige oliën van de omega 6 soort zijn en deze oxideren onder onder licht, warmte en zuurstof en worden ‘ranzig’ oftewel, het worden transvetten met een zeer carcinogene werking- kankerverwekkend- en vrije radicaalvormend.

Dan gaan we nog een stapje verder, want we hebben nu olie en olie is niet smeerbaar. Daarom moet het voor margarine eerst nog gehydrogeneerd worden. Hydrogeneren is het (gedeeltelijk) harden van onverzadigde vetten. Bij het hydrogeneren worden er waterstofatomen onder hoge druk aan meervoudig onverzadigde vetten toegevoegd, waardoor onverzadigde vetten verzadigder worden. We praten dan dus over verzadigde vetten waar we nu juist bang voor gemaakt worden. Bij dit proces komen de kankerbevorderende transvetten vrij, die er later uitgehaald moeten worden. Bij het hydrogeneren worden zware metalen zoals nikkel en aluminium als katalysator gebruikt, om zo het proces te versnellen.

Margarine moet gekleurd worden met kleurstof, anders ziet het er grauwgrijs uit. Het lijkt dus echt op smeerbaar plastic.

Margarine is dus een dood product. Alles eraan is nep en het bevat geen enkele voedingswaarde, behalve lege calorieën. Zelfs de aanwezige vitamines zijn synthetisch en hartstikke nep. Het lichaam kan deze namelijk niet goed opnemen. Margarine moet gekleurd worden met kleurstof, anders ziet het er grauwgrijs uit.

De basis van margarine is plantaardige olie die rijk is aan omega 6. Omega 6 hoort in een verhouding van 4 : 1 met omega 3 in onze voeding te zitten, gebeurt dat niet dan krijgen we gezondheidsproblemen. Tegenwoordig krijgen we 20 keer teveel omega 6 binnen doordat voedselfabrikanten graag gebruik maken van goedkope plantaardige oliën als conserveermiddel. De verhouding omega 6 : omega 3 is tegenwoordig bij ons al gauw 40 : 1, met alle gevolgen van dien.

Teveel omega 6 in de voeding kan leiden tot

  • ontstekingsprocessen
  • hoog cholesterol
  • darmklachten
  • verzuring
  • overgewicht

Vaak wordt er aan margarine omega 3 toegevoegd. Dit wordt netjes op de verpakking gezet onder het mom van ‘gezond’, kijk een swat een goed product. Echter is omega 3 is uiterst reactief en kan het niet tegen zuurstof. Omega 3 kan zeer snel oxideren door zuurstof en warmte. Geoxideerde omega 3 of 6 vetten gedragen zich in het lichaam als een vrije radicaal: een stof die moleculen beschadigt als deze niet wordt weggevangen door een antioxidant. Vrije radicalen kunnen het risico op ziektes zoals kanker verhogen. Daarnaast zorgen vrije radicalen voor een vroegtijdige veroudering en afname van de vitaliteit. Al met al genoeg redenen om margarine te laten staan.

transvet

WELKE BOTER IS WEL GOED EN GEZOND?

Roomboter, Cacaoboter, Amandelboter en Grasboter zijn de beste boters. Roomboter is van nature rijk aan de in vet oplosbare vitamine A, D, E en K. Ook bevat roomboter van grasgevoerde dieren omega 3. Deze omega 3 wordt stabiel gehouden door de natuurlijke antoxidanten in roomboter. In roomboter vinden we ook boterzuur, dat zeer heilzame effecten heeft op het lichaam zoals een ontstekingremmende werking en verbetering van de spijsvertering. De CLA in roomboter heeft volgens sommige onderzoeken zelfs anti-kanker eigenschappen. Als je niet tegen roomboter kunt, is het gebruik van ghee misschien een optie. Ghee is geklaarde roomboter, oftewel de eiwitfracties zijn via een eenvoudig proces verwijderd. Door thuis roomboter te laten smelten en dit met een koffiefilter te filteren, krijg je ghee. Dat is een heel ander proces dan het raffineren van plantaardige olie.

Laat je dus niet misleiden door mooie teksten op kleurrijke margarine, halvarine en andere ‘boter’ verpakkingen. Kies voor echte producten uit de natuur. Daar wordt je lichaam blij en gezond van!

butter